Belysning för padelbana

Padel är fortfarande en snabbt växande sport i världen. Många hallar har idag redan varit etablerade under längre tid och varje dag tillkommer ännu fler anläggningar. I takt med ett ökat utbud av anläggningar ställs det också starkare krav på utformningen och faciliteterna i hallarna.

Bra belysning gör spelet bättre

Som för alla idrotter är belysningen en förutsättning för att spelet ska bli bra, och är många gånger en bidragande faktor till att spelarna upplever en viss padelbana som bättre än en annan. För padel, som för de flesta racketsporter, behöver man se till att banan får tillräckligt mycket ljus, samt att den får ett jämnt och bländfritt ljus som inte stör spelarna som ska spela där. Med andra ord är det många parametrar som behöver stämma för att du ska få det bästa ljuset för för din padelbana.

Stolpmonterad eller takhängd belysning?

Takhängd belysning är idag det bästa alternativet om du vill ha ett riktigt bra belysning för din padelhall. Att man tidigare valde att installera stolpmonterade armaturer hänger mycket ihop med att banor främst byggdes för utomhusbruk. När dessa sedan också placerades inomhus i hallar blev det därmed enklast att fortsätta använda armaturer för stolpar. Ganska snart insåg man dock värdet av att använda taket som monteringsalternativ, då detta ger ett mer naturligt ljus som påminner mer om hur ljuset faller in från solen.

Kontakta oss redan idag för ett förutsättningslöst samtal kring hur vi kan utrusta er verksamhet med kostnadseffektiv padelbelysning

Luna 200 P

Takmonterad armatur för padelbana

PT 150 III

Stolpmonterad belysning för padelbana

Bli kontaktad av oss

Vill du veta mer om hur vi på Mammuth får anläggningar att bli upp till 90% mer kostnadseffektiva?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss snarast

  Vill du också uppgradera din befintliga belysning?

  I takt med att utbudet av padelhallar ökar, blir också konkurrensen större vilket leder till att man behöver hävda sig bättre när det kommer till utförandet av anläggningen. Genomförda kundundersökningar visat att bra belysning är en av de saker som värderas allra högst av spelare. Att kunna se bollen utan att bländas är många gånger något som spelarna inte tänker på under spelets gång, utan något som de reflekterar över efter spelet. Att inte lägga märke till belysningen är därmed ett bra betyg när det kommer till spelupplevelse, då det betyder att man istället har kunnat fokusera helt på själva spelet.

  Har du idag en äldre stolpmonterad belysning på din padelbana bör du därför överväga att uppgradera till en takhängd lösning. Mammuth kan tack vare sin långa erfarenhet och sitt breda kontaktnät erbjuda en komplett utförd uppgradering till takbelysning från en belysning som både får spelupplevelsen att svikta, som även ger dig en lägre energikostnad. Vårt erbjudande innefattar allt från demontering av befintlig belysning till montering och elektrisk installation av ny och modern takhängd LED-belysning.

  Mammuth utrustar er padelbana med ny belysning.

  Vad kan man räkna med för livslängd på armaturerna?

  Både Luna för takhängt montage och PT för stolpmontage har en livslängd på ungefär 100.000 timmar L80. Detta innebär att efter 100.000 timmar har ljusflödet minskat till 80 % av sitt ursprung.

  För att sätta antalet timmar i relation till månader och år så finns nedanstående exempel:
  En bana som är fullbokad mellan 7 på morgonen till 23 på kvällen årets alla dagar har en drifttid på 5.840 timmar. Med 100.000 timmars livslängd blir detta 17 år. Under den här tiden har du ett minimalt underhållsbehov av armaturerna, då exempelvis inga ljuskällor behöver bytas.

  Till skillnad från äldre typer av armaturer är Mammuths padelbelysning avsedda att tändas och släckas flera gånger per dag. Detta innebär att du får ljus direkt, helt utan slitage på komponenter. Gamla typer av armaturer behöver först svalna innan de kan tändas igen. Det gör att du inte alltid kan släcka om det har gått kort tid mellan de uthyrda tiderna.

  Mammuths Luna och PT kan släckas och tändas igen utan fördröjning, vilket gör att du endast behöver ha lamporna tända när det är spel på banan.

  Behöver ni också utrusta er padelbana med miljövänlig och energisnål belysning?

  Kan jag koppla ihop min belysning med bokningssystemet?

  Det generella svaret är ja. Det lite längre svaret beror på vilka funktioner du vill ha samt vilka armaturer du idag använder dig av. Även bokningssystemet har betydelse för att göra det möjligt att koppla ihop de bägge systemen.

  I sin enklaste form tänds och släcks padelbanan via en signal från MatchI eller Playtomic. Den här signalen måste kopplas via någon form av relä eller liknande för att kunna slå på eller släcka lamporna. Vill du erbjuda olika ljusnivåer och/eller ha en neddammad ljusnivå när banan inte används finns det möjlighet till även detta. Dock krävs det i dessa fall att armaturen är avsedd för att kunna ljusregleras. Oftast använder man då en armatur som arbetar med DALI-protokollet. Den bakhängda Luna 200 finns i Dali-utförande för just detta ändamål.

  Trådlös integration

  Mammuth erbjuder också en trådlös variant för att kunna integrera med bokningssystemet, vilket gör att du sparar mycket kabeldragning och arbetstid för själva installationen. Med denna trådlösa integration kan du även integrera funktioner som exempelvis lås och larm, något som uppskattats av flera av våra kunder. Ytterligare en funktion kan vara att all belysning släcks när du låser, och ett eventuellt larm tänder all belysning i anläggningen. Oavsett vilken typ av integration du vill ha ser vi på Mammuth till att hjälpa dig med rätt typ av produkter, samordning mellan lås och larm, samt kontakten med en certifierad elinstallatör som utför jobbet.

  Kontakta oss redan idag så att vi kan sänka er elförbrukning med modern padelbelysning